Actif
Waouhr
Le jeu de groupe préféré à Nyarugusu s’appelle Horo. Un jeu de balle qui ressembledes spectacles entre deux feux, mais quand même bien différents...
Règles:
-
Vous jouez au jeu 5 contre 5 avec un petit ballon (par exemple un ballon fait maison) de vieilles chaussettes).
-
Il y a deux champs. Placez toutes les espèces au milieu du champSinon leurs deux chaussures.
-
L'équipe A a 1 joueur derrière la ligne arrière sur chaque terrain. Il y a 1 joueur de l’équipe B sur le terrain. Si le joueur de l’équipe A qui possède le ballon se trouve sur la ligne arrière gauche, alors le joueur central de l’équipe B est dans le champ droit. Lorsque le joueur droit de l’équipe A a le ballon, le joueur central de l’équipe B se déplace vers le champ gauche.
-
Les deux joueurs de l’équipe A tentent à tour de rôle de frapper le joueur central. Si le joueur de centre est touché, il est remplacé par l'un des quatre autres joueurs de l'équipe B. Le joueur de centre peut tenter de récupérer le ballon. Ensuite, le joueur du milieu peut lancer le ballon le plus loin possible, de sorte que l'équipe A perd beaucoup de temps à récupérer le ballon. Les joueurs A peuvent également se lancer le ballon pour surprendre le joueur du milieu.
-
Si le joueur du centre parvient à compter toutes les chaussures à voix haute tout en jouant le ballon sans être touché, l'équipe B marque un point. Lorsque tous les joueurs de l’équipe B ont joué leur tour, c’est au tour de l’équipe A d’être sur le terrain.
-
Les autres joueurs attendent leur tour au bord du terrain de jeu.
-
Het levensecht wonderenspel (scouting Nederland): Leef je in met mensen met een beperking door het gesprek aan te gaan en door middel van opdrachten beperkingen te ervaren.
-
Handicap vormingsmap:Vier jeugdwerkorganisaties verzamelden alle werkvormen uit hun vormingsaanbod
-
Inlevingsspelen [Bron: Achilles vzw]
-
Doelstelling: Deelnemers ondervinden dat personen met een motorische beperking een aantal beperkingen hebben, maar ook aan veel kunnen deelnemen mits kleine aanpassingen.
-
Materiaal: Rolstoel, touw, plakband, washandjes en eventueel spelmateriaal.
-
Timing: 20 minuten
-
Beschrijving: Er worden een aantal kleine spellen/opdrachten uitgevoerd. Verschillende deelnemers krijgen een fysieke beperking. De beperkingen kan je als volgt uitvoeren: één (of twee) arm(en) op de rug vastbinden, één (of twee) handen verstoppen in een washandje, de benen aan elkaar vastbinden (maar zo dat de persoon nog kan wandelen), iemand in een rolstoel zetten, iemand in een rolstoel zetten die ook nog één (of twee) handen niet kan gebruiken, … Je kan zelf als begeleiding kiezen welke spellen je kan doen, maar het leukste is als je zorgt voor een combinatie van hevige en rustigere spellen, bijvoorbeeld stoelendans, knutselen, 123 piano, telefoontje, vleeshoop, …
-
-
Gipsen [Bron: Troeffel vzw]
-
Doelstelling: Deelnemers ondervinden dat personen met een motorische beperking niet alleen rolstoelgebruikers zijn.
-
Materiaal: Water en gipswindels
-
Timing: 1,5 uur
-
Beschrijving: Bepaalde lichaamsdelen van de deelnemers worden in het gips gelegd waardoor deze niet of minder kunnen gebruikt worden. Bvb: pols ingipsen met de handpalm naar omhoog, elleboog ingipsen in een hoek van 90°, enkel uitgestrekt ingipsen, … Nadat het gips gedroogd is, spelen de deelnemers verschillende alledaagse spelen, bijvoorbeeld voetbal, volleybal, … Nadien bespreken ze wat hoe ze zich voelden, wat de belemmeringen waren en welke methodieken ze gebruikten om toch te kunnen meespelen.
-
-
-
Oneerlijke spelletjes (KLJ)
-
De Uniekies(betalend): Met dit coöperatieve spel leren kinderen spelenderwijs dat iedereen zijn beperkingen en zijn krachten heeft. Ze ervaren dat ze beperkingen kunnen overwinnen door er slim mee om te gaan en hun krachten te bundelen.
-
Generatie K: Ik en Jij en Wij en Zij (Ketnet (9-12 jaar)): Doel: Kinderen ervaren wat het is om een beperking te hebben en krijgen inzicht in de betekenis en het belang van het recht op aangepaste verzorging.
Rolstoelparcours
Het rolstoelparcours "Take me for a Ride" kan gehuurd worden bij Dito vzw. Meer info.

Gezien op
startdag!
Rolstoelenparcours [Bron: Jeugddienst Sjalom]
-
Doelstelling: Deelnemers bewust maken van de fysieke ontoegankelijkheid van heel wat gebouwen.
-
Materiaal: Planken en allerlei materiaal die een hindernis zou kunnen vormen binnen het parcours. Om rolwagens te huren kan je terecht bij ziekenfondsen, mutualiteiten en thuiszorgwinkels.
-
Timing: Afhankelijk van de grootte van de groep.
-
Beschrijving: Bouw zelf eens een rolwagenparcours! Het nadenken op zich al maakt je bewust van de ontoegankelijkheid. Of analyseer je omgeving vanuit een rolwagen. Probeer zeker eens een toilet uit. De basis van de rolwagentechniek vind je hieronder:.
De basis van de rolwagentechniek-
Recht vooruit rijden: de persoon in de rolwagen duwt ononderbroken xmet zijn armen op de beugels van de rolwagen, niet op de banden van de rolwagen.
-
Remmen: hij remt met handen de beide beugels van de rolwagen af. Opgelet: niet met standremmen! Deze worden enkel gebruikt om rolwagen vast te zetten.
-
Bochten maken: hij remt met de ene hand de beugels lichtjes af, terwijl hij met de andere hand de andere hoepel vooruit/achteruit duwt.
-
Balanceren op achterwielen: de persoon in de rolwagen plaatst zijn massa naar achteren. Wanneer hij plotseling de achterwielen via de beugels afremt en naar voren duwt ontstaat een ‘steunmoment’: de rolstoel komt omhoog. Door de wielen voor en achterwaarts te verplaatsen tracht de rolstoelgebruiker het zwaartepunt te behouden. Zorg wel dat er steeds iemand achter de rolwagen staat die indien de rolwagen mocht kantelen deze op kan vangen.
-
Een stoep oprijden: de persoon rijdt langzaam tot vlak voor de stoep. Daar brengt hij zijn romp zo ver mogelijk naar achter en richt zich d.m.v een versnelde duwbeweging half hoog op. Eens met de voorwielen op de stoep, buigt hij zijn romp zo ver mogelijk naar voor en rijdt de stoep op.
-
Achterwaarts een stoep afrijden: de persoon rijdt achterwaarts naar de stoep toe en gooit zijn bovenlichaam naar voor. Vervolgens laat hij de rolwagen geleidelijk aan zakken. Tijdens deze beweging brengt hij zijn romp terug verticaal om zo vooroverkiepen te voorkomen.
-
Kunstwielrijden
Wil je kennis maken met een grote passie van campagnefiguur Edouard, het kunstwielrijden? Neem dan contact op met de vereniging kunstwielrijden W.A.S.


Gezien op
startdag!
Boccia
Boccia is een Paralympische sport voor mensen met een motorische beperking. Het lijkt sterk op petanque. De ballen zijn aangepast zodat je meer grip hebt om ze te kunnen werpen. In HVP Gatagara is het een populaire naschoolse activiteit. Meer info
